متن پیام مهندس محمدکریم حسینی مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان سروآباد و دبیر ستاد جوانی و جمعیت شهرستان سروآباد:
آخرین هفته اردیبهشت به عنوان (هفته ملی جوانی و جمعیت) نامگذاری شده است و امسال شعار این هفته را (همه برای ایران جوان) نامگذاری کردهاند و اما این هفته فرصتی است تا به اهمیت مسایل جمعیتی و تاثیر آن برتوسعه پایدار جامعه توجه ویژهای داشته باشیم چرا که جمعیت، نه تنها به عنوان یک شماره و آمار بلکه به عنوان یک سرمایه با ارزش، نقش به سزایی در توسعه و پیشرفت جامعه دارد. لذا لازم است به چند نکته مهم و اساسی در این حوزه توجه داشته باشیم:
۱. ازدواج و تشکیل خانواده: یکی از اساسیترین چالشها در حوزه جوانی و جمعیت چالش ازدواج است که متأسفانه بنابه دلایل متعددی ازدواج در کشور کاهش بسزایی داشته و نرخ آن در این سالهای اخیر به کمترین حد خود رسیده و بیشتر ازدواجهایی که صورت میگیرد بالا رفتن سن زوجین و اختلاف سنی هم خود مشکلاتی را در پی خواهد داشت که منجر به یک ازدواج پایدار و بادوام نخواهد شد.
۲. باروری و فرزندآوری: یکی دیگر از چالشهای مهمی که در کشور با آن مواجه هستیم کاهش نرخ باروری است این موضوع نه تنها بر ساختار جمعیتی تاثیر می گذارد بلکه می تواند به تبعات اقتصادی و اجتماعی نیز منجر شود.
۳. اشتغال و بیکاری: عدم تقسیم عادلانه ثروت در یک جامعه یکی دیگر از چالشهای دیگری است که بر اقتصاد خانواده و بویژه ازدواجهای نوپا و جوان تأثیر داشته عدم استقلال مالی خانوادههای نوپا میباشد.
موارد و چالشهای زیادی در حوزه جوانی و جمعیت وجود دارد اما ذکر همین چند نکته و رفع آن، دیگر چالشهایی که در این حوزه وجود دارد را کمرنگ و یا بطور کامل از بین خواهد برد
اما خوشبختانه سیاستهای جمعیتی نظام با توجه به وضعیت اقتصادی کشور تا حدودی توانسته مؤثر باشد که البته چالشهای حوزه جمعیت نیازمند آموزشهای لازم برای سنین مختلف افراد جامعه و گروههای هدف است و بایستی در سیستم آموزشی کشور به این موضوع اهمیت بیشتری داده شود. در حوزه ناباروری خوشبختانه مراکزی از سوی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی فراهم شده است و با حداقل هزینه زوجهای نابارور میتوانند در امر فرزندآوری اقدام نمایند.
در دنیای امروز، جمعیت به عنوان یکی از عوامل کلی شکل دهی به آینده جوامع شناخته می شود. رشد جمعیت، توزیع سنی و نیازهای مختلف جامعه همگی از موضوعاتی هستند که نیازمند توجه و برنامه ریزی دقیق هستند و در این راستا دانشگاه علوم پزشکی می تواند با آموزش و آگاهی بخشی، به خانواده ها کمک کند تا تصمیمات بهتری در زمینه باروری اتخاذ کنند، همچنین با ارایه خدمات بهداشتی و درمانی با کیفیت ، به ویژه در زمینه سلامت باروری و مراقبتهای مختلف گروههای سنی می تواند در افزایش نرخ باروری موثر باشد. ضمناً تحقیقات علمی در زمینه باروری و شناسایی عوامل موثر برکاهش نرخ باروری میتواند به ارائه راهکارهای موثر در افزایش نرخ باروری کمک کند.
پس توسعه پایدار نیازمند برنامهریزی صحیح و آگاهی از نیازهای جمعیتی است و باید به ایجاد جامعهای متعادل و پایدار کمک کنیم و از ظرفیتهای جمعیتی به بهترین نحو بهرهبرداری نماییم.
در پایان از همه شما دعوت میکنم تا در برنامهها و فعالیتهای مرتبط با این هفته مشارکت نمایید و با تبادل نظر و ایدهها به ارتقای آگاهی جمعی کمک کنیم. بیتردید با یاری هم میتوانیم به سمت آیندهای روشن تر و پایدارتر حرکت نماییم.
همچنین برای همه دست اندرکاران برنامههای مرتبط با جوانی جمعیت، موفقیت و پیروزی و برای کشور عزیزمان ایران رشد و شکوفایی و سربلندی روز افزون آرزومندم.